Autoestima

Autoestima
En molts trastorns psicològics, però sobretot en problemes de depressió i ansietat, la persona té una autoestima molt baixa. L'autoestima es desenvolupa des que naixem,i està molt influïda pels estils d'educació i disciplina emprats pels pares i adults amb els quals ens desenvolupem, les experiències que van passant al llarg de la nostra vida, l'èxit o fracàs en àrees importants de la vida.
Durant tot aquest temps que ens van passant coses, ens anem relacionant,aprenent, cada persona s'evalua a si mateixa, si ens avaluem de forma negativa apareixen els diàlegs interns basats en l'autocrítica contínua.Aquesta crítica patològica afecta a l'estat d'ànim, la persona tendeix a culpabilizarse i menysprear-se (pensaments negatius).

La teràpia per millorar l'autoestima està basada a recordar i treballar els pensaments negatius propis de la crítica patològica,que la pròpia persona descobreixi els errors a nivell de pensament que aquesta cometent i que treballi sobre ells. Mitjançant un programa de millora d'autoestima, la persona aprèn a afrontar,analitzar i canviar els errors cognitius que comet.

Juntament amb una baixa autoestima pot aparèixer dependència emocional:

Significa estar subordinat a algú, és tanta la influència que exerceix aquesta persona sobre nosaltres que no podem estar sense ella (tant física com mentalment) encara que sapiguem que és una relació tòxica , nociva.

Apareix la por a la pèrdua a la solitud, i símptomes de depressió i/o ansietat, nervis.

Aquest vincle malaltís feia l'altra persona fa que aquesta no es pugui desenvolupar individualment com a persona.
En les relacions més properes és clar és on es dóna la dependència emocional (família,parella),la persona de la qual es depèn sol ser una personalidadtóxica, xantatgista emocional per aquest motiu exerceixi tanta influència sobre l'altra persona, la fa sentir malament, en sentir-se mal el que s'aconsegueix és ser encara més depenent , entrant en un cercle que costa sortir.

El xantatgista emocional en el fons és una persona amb l'autoestima molt baixa per aquest motiu necessiti sentir-se superior amb el dependent, i el dependent també té l'autoestimamuy baixa per aquest motiu sigui molt influenciable per aquest tipus de persones que a primera vista poden semblar fortes, atractives, bona gent.

Per evitar caure en una relació de dependència emocional és fonamental mantenir uns nivells d'autoestima alts.

Cal estar alertes per no caure en les arpes dels xantatgistes emocionals!

QÜESTIONARI EXPLORATORI D'AUTOESTIMA: (Solament té valor orientatiu ja que és necessària una valoració professional)

1-EN LA MAJORIA DE LES OCASIONS ET COSTA DIR QUE NO?

2-ETS UNA PERSONA EXTREMISTA EN ELS TEUS PENSAMENTS,(NO TENS TERME MITJÀ?

3-T'IRRITES FÀCILMENT QUAN LES COSES NO SURTEN COM VOLS?

4-CERQUES LA PERFECCIÓ SI PERMETRE'T NI UNA FALLADA?

5-ETS SENSIBLE A la CRÍTICA DELS ALTRES?

6-ET COSTA DEFENSAR LES TEVES OPINIONS I PUNTS DE VISTA?

7-T'ASSEGUIS CULPABLE QUAN A UNS ALTRES NO ELS SEMBLA BEN EL QUE FEIXOS?

8-ETS MOLT EXIGENT AMB TU MATEIX, AUTOCRÍTICO?

9-EN LA MAJORIA DE LES OCASIONS ELS ALTRES NO TENEN EN COMPTE LA TEVA OPINIÓ?

SI HAS CONTESTAT QUE SÍ A la MAJORIA DE LES PREGUNTES, TENS DÈFICITS EN AUTOESTIMA.

L'AUTOESTIMA ES VA FORJANT Al llarg de LA NOSTRA VIDA, DES QUE NAIXEM, EN LES NOSTRES RELACIONS AMB LA FAMÍLIA, AMICS.....,I Al llarg de les SITUACIONS QUE ENS VAN PASSANT.

UNA AUTOESTIMA BAIXA IMPLICA NIVELLS D'ANSIETAT ELEVATS I/O CERT GRAU DE DEPRESSIÓ

DECIDEIX-TE A MILLORAR AUTOESTIMA AMB UN ENTRENAMENT EN AUTOESTIMA: VAS A MILLORAR EN LES TEVES RELACIONS AMB ELS ALTRES I EN EL CONCEPTE QUE TENS DE TÍ MATEIX/A.

A continuació els proposo una lectura per a la reflexió. 

Per augmentar l'autoestima:

-MIRA'T EN EL MIRALL I PARLA AMB ÉL: Sincera't amb tu mateix, mira al mirall i pregunta-li perquè estàs així i on pretens arribar. Preguntale quins són les teves metes i aspiracions . Mira't i promet intentar-ho

-PENSA POSITIVAMENT: El món no és blanc ni negre està ple de matisos, llavors, Per què has de pensar el pitjor?Canvia els teus pensaments i canviarà la teva vida.

-MANTEN ACTITUD CONSTRUCTIVA: En lloc de veure-ho tot malament, perquè no penses a construir? No perdis el temps en pensaments negatius i distorsionats.Aposta per una vida feliç.

-AVALUA ELS TEUS PENSAMENTS: Evalua els costos i beneficis de les teves actituds quotidianes.Has d'avaluar si realment et compensa provocar-te un empipament tremend per alguna cosa que potser no té major importància.Millor actituds positives que torturate inútilment.

-MOSTRA'T TAL COM ETS: No tinguis por a expressar emocions. Comparteix amb els altres el bé i el dolent de tu.

-BANDEJA EL PERFECCIONAMENT: Els dos enemics de l'autoestima són, el perfeccionament i la por al rebuig, Qui no té una fallada?

-POSA-LI HUMOR A la VIDA: Si el teu ànim és baix, la teva autoestima també ho estarà. Practica el bon humor.

-ACCEPTA ELS FRACASSOS: La vida està plena de contratemps per a tots. Si has assumit que no ets perfecte, has d'assumir que pots fracassar. Per guanyar primer cal perdre.

-NO DEIXIS PER A MATÍ EL QUE PUGUIS FER AVUI: La teva vida no és una funció de teatre, és aquí i ara, no ahir ni matí.

-TROBA L'EQUILIBRI: Fes balanç de les teves actituds i accions. Hi haurà hagut dies negres, grisos i plens de llum, però l'important és que mirant el teu interior et sentis a gust amb tu mateix.
 
acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat