Ansietat

Ansiedad
L'ansietat és una emoció desagradable i complexa, apareix quan percebem una amenaça, llavors ens posem alerta; la respiració s'accelera, els músculs es tiben, el cor batega més de pressa, a més en el plànol cognitiu apareix temor i tensió.
Amb aquesta definició podria confondre's amb estrès, la diferència està que l'estrès no és una emoció, pot desencadenar en estrès però no necessàriament.

L'ansietat és anticipatoria apareix davant una determinada situacion, p. ex. parlar en públic. l'esquema seria el següent: ansietat - parlar en públic.
 
L'ansietat es dóna abans que ocorri el fet.

L'estrès és la conseqüència davant situacions , p. ex. tinc molt treball, l'esquema seria el següent: tinc molt treball - estic estressat.

L'ansietat té molt diversos símptomes:

Suors, palpitacions, opressió en el pit, falta d'aire, marejos, dificultat per prendre decisions, inseguretat, dificultat de concentració, irritabilitat, augment de distraccions...
 
Tipus d'ansietat:
  
1-Agorafòbia: inclou no només temors a llocs oberts, sinó també altres relacionats amb ells, com a temors a les multituds i a la dificultat per poder escapar immediatament a un lloc segur ( CIE10).
Pot haver-hi agorafòbia amb crisi d'angoixa o si crisi.

2-Crisi d'angoixa la persona sent un pànic irracional, acompanyat de símptomes físics, la persona pot inluso pensar que es mor.

Els símptomes físics d'ansietat es produeixen a causa que hiperventilamos.

Perquè es produeixin els síntomas de la hiperventilación és necessari que la persona aquest́ prenent dt.́s oxígeno del que necessita en aquest moment. Això pot ocórrer per una respiración superficial i rádemani.

Ístos síntomas d'hiperventilación són inofensius però la persona els interpreta amb por, apareixent la por al fet que apareguin els síntomas, aquesta por fa que s'hiperventile mes sovint amb la conseqüent aparició dels símptomes dt.́s sovint i apareix la por a la por .

Criteros per a diagnòstic de crisi d'angoixa(DSM-IV-TR):

Aparició temporal i aïllada de por o malestar intensos, acompanyada de quatre (o més) dels següents símptomes, que s'inicien bruscament i aconsegueixen la seva màxima expressió en els primers 10 min:

- Palpitacions, sacsejades del cor o elevació de la freqüència cardíaca
- Sudoració
- Tremolors o sacsejades
- Sensació d'ofec o falta d'alè
- Sensació d'ennuegar-se
- Opressió o malestar toràcic
- Naúseas o molèsties abdominals
- Inestabilitat, mareig o desmai
- Desrealización (sensació d'irrealidad) o despersonalització (estar separat d'un mateix)
- Por a perdre el control o tornar-se boig
- Por a morir
- Parestèsies (sensació d'entumecimiento o formigueig)
- Escalofrios o sufocacions

3- Fòbia social: és el temor a les situacions socials que moltes vegades s'acaben evitant.Les persones amb fòbia social poden tenir por a parlar en públic perquè pensen que els altres es daran compte que estan nerviosos, pot ser fins que evitin menjar en públic, beure... Fins a cert punt tots ens podem posar nerviosos si tenim una entrevista, hem de donar una conferència... Però solament s'estableix el diagnòstic de fòbia social quan aquests pensaments i conductes d'evitació interfereixen en la vida cuotidiana de la persona: en el seu relacion amb la família, amics, treball, i arriba fins i tot fins a incapacitar.Dins de la fòbia social podem distingir dos tipus:

-Fòbia social específica: el temor és a uns contextos socials concrets però no a tots: menjar en públic, parlar amb persones d'autoritat...

-Fòbia social generalitzada: es manifesta en tots o en gairebé tots els contextos que impliquen interacció social.Pot donar lloc a l'aparició d'altres problemes: :beguda,depressió...La fòbia social es manifesta a nivell cognitiu(pensaments que expressen por a ser avaluats negativament pels altres),a nivell fisiològic(resposta d'ansietat amb rubor facial) i conductual (conductes per evitar aquesta situació, no fa falta fugir físicament moltes vegades es mostren distraidos als altres).

4-Fòbies específiques: és un temor irracional i desproporcionat davant objectes o situacions determinades.
p.ej:aracnofobia ( a les aranyes),acrofobia (a les altures),equinofobia ( als cavalls),Thalassofobia ( al mar).

5-Trastorn obsessiu-compulsiu (TOC): el subjecte presenta compulsions (accions) o obsessions que interfereixen en la seva vida quotidiana, la persona pot arribar a reconèixer que ésto no és normal, fins a cert punt tots presentem rituals de comprovació p. ex. assegurar-nos diverses vegades que la porta està tancada..., per diagnosticar-se com a transtorn obsessiu-compulsiu els pensaments i accions interfereixen en la vida cuotidiana de l'individu. Les accions es converteixen en compulsions i els pensaments en obsessions.

TIPUS DE TOC:

- Rentat o neteja: rentat excessiu ( de mans, del cos, d'alguna part del cos),neteja excessiva de la casa, roba, objectes.

- Mentals: consisteix en la urgència de dur a terme una tasca mental p.ej: explicar, repetir determinat nombre de vegades un pensament...

- De verificació: verifiquen que no s'han fet mal o que no van a fer mal a altres persones o a si mateixos, o que no ha passat cap desgràcia. P.ej: comprovar que la porta estigui tancada, la clau del gas, la llum apagada...

- Acumuladors: acumular coses, objectes que no necessiten o que no són importants.

- Religiosos: sense no fan determinada acció Déu els castigarà.

- Sexuals: pregunten obscenitats, realitzen gestos obscens...

- Agressió: dir insults a altres persones, obsessions relatives a fer mal físic a algú

El més freqüent és el de rentat o neteja, després el de verificació (comprovar portes i finestres, comprovar aspectes relacionats amb la seguretat)

MALALTIES ASSOCIADES Al TOC:

Trastorn de pànic, trastorns depressius, abús d'alcohol i joc patològic, trastorns d'alimentació, control dels impulsos (síndrome de la Tourette, tricotilomanía, cleptomanía i exhibicionisme),trastorn dismórfico corporal, trastorns de la personalitat, hipocondria, esquizofrènia.

TRACTAMENT ANSIETAT: 

Tractament farmacològic paral·lelament amb el tractament psicològic, dins del tractament psicològic la teràpia cognitiu-conductual s'ha demostrat més eficaç.

El dia a dia d'una persona amb toc és molt difícil de portar ja que la malaltia afecta en tots els aspectes de la seva vida: familiar, laboral, amistats... apareixent problemes en tots ells, amb la conseqüent ansietat i estrès, però amb el tractament adequat la persona pot fer una vida normal.

6-Trastorn d'ansietat generalitzada: la persona es troba sempre en estat d'ansietat sense causa aparent que ho justifiqui, estan sempre preocupats, els símptomes d'ansietat han d'aparèixer mínim durant sis mesos.

7-Trastorn per estrès postraumático: apareix després d'una experiència traumàtica.

Qüestionari exploratori d'ansietat (Solament té valor orientatiu ja que és necessària una valoració professional):

                                                                                                                                           SÍ     No
1-Diria de vostè mateix que és una persona nerviosa?                                               

2-Se sent vostè sempre preocupat?                                                                   

3-Li diuen altres persones que es preocupa massa per les coses?                      

4-Pensa vostè que és cert?     

6-Pensa que alguna cosa dolent li va  a passar?    

7-Pensa que alguna cosa dolent li va a succeir al seu família o amics propers?     

8-Es cansa molt facilmente o molt ràpid?     

9-S'irrita o s'enfada molt facilmente?     

10-Té dolors o tensió muscular?     

11-Té dificultats per dormir-se o es desperta molt facilmente?     

12-Aquestes preocupacions han afectat al seu treball,vida social,les seves relacions personals?     

13-És difícil per a vostè controlar la seva preocupació?     

Si ha contestat que sí a la majoria de les preguntes és indicatiu d'ansietat clinicamente significativa.
L'ansietat  forma part de l'ésser humà, és necessari un cert grau d'ansietat, ja que ens mobilitza, no ajuda a fer coses, però quan sobrepassa uns límits passa tot el contrari ens paralitza i bloqueja.
 
acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat